Styrets egenevaluering er en anbefaling i NUES (Den norske anbefalingen om eierstyring og selskapsledelse) og har vært det siden den første anbefalingen ble gitt ut i 2003. I anbefalingen fremheves det at styret bør vurdere å benytte en ekstern bistand til å fasilitere styrets egenevaluering.
Eksterne styreevalueringer kan ha en merverdi når styret føler behov for og er opptatt av å forbedre arbeidet i styret. Dessuten kan det være andre hendelser som gjør det naturlig å vurdere både styrets sammensetning, fokus på arbeidsoppgaver og ikke minst styrets «indre liv» og dynamikk. Eksempler kan være at det har skjedd endringer i eierstrukturen, at man har satt nye mål og lagt en ny strategi for selskapet, at man har fått inn ny styreleder og/eller nye medlemmer, eller at man vurderer børsnotering og/eller salg/oppkjøp m.m.
– Ved å gjennomføre gode evalueringer får man muligheten til å lære av erfaringer og historikk, samt forberede seg på utfordringer i fremtiden, sier Nilsen.
Good Corporate Governance
Ved å benytte profesjonell bistand blir evalueringen normalt gjennomført med en bredere tilnærming. Uavhengighet er et nøkkelord som bidrar til kvalitet og merverdi, og som støtter oppunder retningslinjene for good corporate governance.
– Vi ser at det er en voksende grad av bevissthet rundt viktigheten av eksterne styreevalueringer, og at selskaper blir mer og mer opptatte av compliance og good corporate governance. Styrets ansvar og rolle blir løftet, tydeliggjort og ansvarliggjort, og det gagner selskapet og eierinteressene, sier Nilsen.
Nilsen og Tenvik opplever at flere selskaper har blitt flinkere til å involvere eksterne i sine styreevalueringer.
– Vi ser likevel fortsatt at mange styrer kun driver med egenvurdering. Vår erfaring er at det er varierende hvordan dette gjennomføres og kvaliteten av denne egenvurderingen, sier Tenvik.
– Dilemmaet ved en egenevaluering er å få løftet og luftet de ulike synspunktene i kollegiet uten at noen taper ansikt, forklarer Tenvik.
I de fleste land i Europa, Norge inkludert, er styreevaluering en anbefaling for virksomhetsstyring. Det betyr at styret har et forklaringsproblem dersom anbefalingen ikke følges (comply or explain). BackerSkeie har lang erfaring fra både styrerekruttering og -evaluering og vet hvordan et styre bør fungere.
Styreevaluering som tjeneste
For å møte behovet for eksterne styreevalueringer har BackerSkeie utviklet en egen tjeneste for styreevaluering.
– I samarbeid med landets ledende fagpersoner og -miljøer har vi utarbeidet et spørsmålsbatteri som i tråd med loven og anbefalingene i NUES kartlegger styrets sammensetning, oppgaver og arbeidsform, sier Nilsen.
– Evalueringene blir gjennomført i form av en online spørreundersøkelse som følges opp av personlige samtaler med hvert enkelt styremedlem. Vi er opptatt av å sikre konfidensialitet for hver enkelt deltager. Dette betyr at alle besvarelser og våre funn blir anonymisert og presentert for samlet styre som kollegium, sier Tenvik.
Nilsen sier at de raskt ser om styret har en felles oppfatning rundt de ulike spørsmålene som reises. Eventuelle uoverensstemmelser er ofte utgangspunktet for det videre arbeidet.
– Den viktigste delen av vårt arbeid er samtalene med hvert enkelt styremedlem. Med erfaringen vi bringer inn i denne kvalitative delen er det her vi virkelig får frem de forskjellige oppfatningene styret har om sammensetning, oppgaver og arbeidsform, avslutter Nilsen.
Om BackerSkeie
BackerSkeie Executive Search er et ledende selskap i Norge innen Executive Search med lang erfaring fra rekruttering av fremragende ledere og styremedlemmer til norske og internasjonale selskaper. Ta kontakt med en av våre erfarne rådgivere for en samtale om hvordan vi kan hjelpe deg.