CEOer venter for lenge med interimledere

26. mars 2025Skrevet av: Trine Silje Nygård

BackerSkeie sin årlige CEO Survey viser at 6 av 10 norske toppledere har brukt interimledelse.

BackerSkeie har hatt kvantitative samtaler og stilt spørsmål knyttet til bla. deres erfaringer med rekrutterings- og interimløsninger. Innenfor interimledelse gir undersøkelsen følgende hovedfunn:

  • Nesten 60% av CEOer har brukt interimledelse
  • 74% av CEOer har opplevd situasjoner hvor interimledelse kunne vært nyttig
  • Interimledelse brukes både innenfor kjernevirksomheten og i støttefunksjoner

Hva er interimledelse?

Interimledelse er når en erfaren leder midlertidig hyres inn for å ta en lederrolle og for å løse spesifikke utfordringer. Interimledere har ofte bred erfaring og kan raskt sette seg inn i virksomhetens situasjon, ta beslutninger og skape resultater. Interimledelse brukes ofte når det oppstår et plutselig behov; ved kriser, omstillinger, vekstfaser eller av det av andre årsaker er et midlertidige ledervakuum. Virksomheter bruker gjerne interimledelse for å sikre kontinuitet, forbedre virksomhetens prestasjoner og overføre ny og verdifull kompetanse til organisasjonen.

Interimledelse skiller seg fra rene innleie- og vikartjenester gjennom at det er mer strategisk rettet arbeid, og at det som oftest er snakk om svært tunge profiler med lang ledererfaring innenfor spesifikke områder. Likevel vil det alltid dreise seg om en midlertidig rolle eller et prosjekt med en tydelig start og slutt.

Interimledelse som tjeneste vokser sakte, men sikkert, og det er noe vi også tror virksomheter kommer til å få mer øynene opp for fremover. Vi skal faktisk ikke lenger enn til Sverige hvor interimtjenester brukes mer aktivt som en strategisk ressurs i utviklingen av de virksomhetene hvor de er inne.

Mange venter for lenge

CEOer vi har snakket med og som har erfaring med interimtjenester beskriver at interimledere dekker et viktig og akutt behov i organisasjonen. Ofte knytter behovet seg til en eller annen form for spesialkompetanse som virksomheten selv ikke besitter. Det kan eksempelvis dreie seg om kompetanse knyttet til endringsledelse, kulturbygging og omstilling, eller innenfor fagområder som for eksempel bærekraft for å sikre etterlevelse.

Mange ser kun kostnadssiden ved interimledelse og ønsker å løse behovet med interne lederressurser. I en hverdag hvor ledere skal levere på egen strategisk plan og sikre løpende operativ drift vil det ofte være svært krevende i tillegg på å ta seg ekstra lederansvar i en periode som kan vare i 6-9 måneder. Kostnaden ved å utsette prosjekter vil også ofte være høyere enn å få på plass en interimleder straks som kan videreføre prosjektet. Flere CEOer erkjenner at de dessverre alt for ofte venter for lenge med å få på plass en interimleder.

Flere fordeler med en erfaren interimleder

Interimledere kjennetegnes gjerne ved at de har omfattende ledererfaring fra en lang lederkarriere. Mange har hatt lange og tunge lederverv i store, komplekse virksomheter, og har erfaring med å bygge organisasjoner og gjennomføre endringsprosesser. De er gode til å tilpasse seg organisasjonen de er inne i, og klarer raskt å få en god forståelse for virksomhetens utfordringer. De har gjennomføringskraft og fokus på å levere etter kort tid. De ønsker å skape målbare forbedringer som skal sikre organisasjonen varige gevinster også etter at oppdraget er over.

En annen fordel ved interimledelse, og som flere CEOer som vi har snakket med trekker frem, er at interimlederen kommer inn med et objektivt og nytt syn på ting uten å henge seg opp i tidligere  beslutninger og organisasjonspolitikk.

Slik lykkes man med interimoppdrag

For å sikre at man får på plass rett interimleder og at gjennomføringen av oppdraget blir vellykket anbefaler vi at man sikrer følgende:

  • Definer et klart mandat for oppdraget med konkrete mål, ønskede resultater, ansvarsområder og hovedoppgaver. Pass på å sikre at oppdraget har en god forankring internt i egen organisasjon
  • Lag en onboardingplan for de første ukene. Dette vil være med på å sikre at interimlederen får en god onboaring og tilgang til all nødvendig informasjon
  • Ha løpende og åpen dialog gjennom oppdraget. Evaluer og gi feedback
  • Sikre dokumentasjon og overføring av kompetanse ved oppdraget slutt

Verden er dynamisk og fokuset i de aller fleste oppdrag vil nok endre seg i større eller mindre grad i løpet av interimperioden. Det er derfor viktig å sikre god og åpen kommunikasjon med interimlederen underveis i oppdraget, så alle har samme forståelse av de viktigste målene og prioriteringene.

 

BackerSkeie har med over 20 år i Norge tilgang til Norges største ledernettverk. Vi har daglig kontakt med erfarne og dyktige interimledere som er klare for nye oppdrag. Kontakt oss gjerne om du har behov for en interimleder. BackerSkeie gjør selvsagt en grundig vurdering av alle ledere som leies ut i forbindelse med interimoppdrag.  Med utgangspunkt i deres behov og rolle kvalitetssikres kompetanse, motivasjon og personlighet hos den enkelte interimleder slik at du får rett leder på plass.

Ansvarlig rådgiver

Lederinnsikt

Se alle artikler

Norsk isotopproduksjon: Et nytt industrieventyr?

Medisinske isotoper kan forbedre kreftbehandlingen og gi mer persontilpasset medisin. Etterspørselen er skyhøy, spesielt i en tid hvor geopolitiske spenninger er økende. Med Syklotronsenteret i spissen, har Norge en unik mulighet til å bygge en ny industri i Norge og ta en ledende europeisk, om ikke global, rolle.

Må hoppe i det ukjente for å nå toppen internasjonalt

Lars Hanseid har jobbet som leder i det globale konsernet 3M i over tre tiår. Fleksibilitet, eventyrlyst og høye ambisjoner har vært grunnpilarer for å lykkes. For andre som ønsker seg en internasjonal lederstilling råder han til å ta en større grad av risiko og ikke være redd for det ukjente. 

Vi må redde klimaet for å redde naturen

Å omstille Norge fra olje- og gassproduksjon til bærekraftige energiløsninger er en krevende oppgave. Vi har snakket med Åslaug Marie Haga, avtroppende leder i Fornybar Norge, som har en sentral rolle i å kjempe for gode rammebetingelser for næringen.